dilluns, 11 d’abril del 2011

Disseny d'interacció per a facilitar l'experiència d'usuari

La revelació progressiva (en anglès Progressive Disclosure) és una tècnica de disseny d’interacció que ens ajuda a reduir l’excés d’informació que es mostra en un pàgina web, de manera que aquesta es vagi mostrant a poc a poc, és a dir, que es vagi mostrant de manera progressiva. Es tracta del concepte de simplificació de les interfícies web, mostrar i amagar continguts de manera que els usuaris només es fixin en allò més rellevant o en allò que volem que tingui rellevància. Es tracta també de maximitzar l'espai disponible, intentant evitar l’excés d'scroll vertical, o no caure en la temptació de l'scroll horitzontal per a la navegació (si us plau no). També es tracta de no marejar ni espantar l’usuari amb massa continguts mostrats en una sola pantalla.

Com ho podem fer?
Menús desplegables
He de confessar que els menús desplegables no són del meu gust, potser per què encara tinc present les aberracions que es van fer fa uns anys amb el flash.
Un menú desplegable ben fet hauria de tenir les següents característiques per a que em dignés a veure'l com a una cosa útil, a saber:
  • Que funcioni amb tots els navegadors i amb totes les resolucions de pantalla
  • que no es perdi el focus del ratolí quan et mous dins del menú,
  • amb una animació bonica (res d'ensurts),
  • que no sigui intrusiu,
  • que no deformi la pàgina,
  • que no estigui fet amb flash.
En el tema que avui ens pertoca, un menú desplegable seria una bona solució per oferir no només subseccions si no també informació relacionada amb el que trobarem dins de la secció.

Light-box en les galeries d'imatges: es una manera efectiva de mostra més gran una imatge d’un galeria sense deixar la plana web on som, ni que la pàgina es deformi per la mida de la imatge, les diverses solucions de jQuery que podem trobar ens ajudaran a mostrar / amagar la nostra galeria d’imatges.
Tooltips: afegir més informació a una paraula, significat etimològic, el significat d’un acrònim o d’unes sigles, etc.
Finestres emergents: Gran aliades i a la vegades enemigues són les finestres emergents els típics pop-ups tant odiosos que ara cada cop més, són bloquejats pels navegadors web.
La solució és implementar aquestes finestres emergents de manera que no interfereixin en les tasques de l’usuari i sobretot i més important, que apareguin quan l’usuari vulgui
Botons d'acció: botons que ens indiquen llocs on anar (més informació, veure més), o els que ara estan de moda que duen llegendes del tipus “fes-ho ara”, “sí, ho vull comprovar”, etc. Aquests botons d’acció poden dur amagada informació addicional.
Ancoratges, tornar a dalt, tornar enrere, cerca avançada: enllaços molt i molt útils que potser no se’ls té massa en compte i que ajudem en la tasca de navegar pel web i sobretot per navegar en una mateixa plana.
Per a saber més