dimecres, 25 d’abril de 2012

El botó Tornar

Fa poc vam tenir un polèmica amb el botó Tornar, un client ens demanava afegir un botó Tornar al final de la plana web, i nosaltres que preguntem:
– Tornar? Tornar on?
– I el client: Ah no sé, un boto de tornar.
(i aquí és on comença un dissertació sobre el perquè de l’univers, de la vida i de tot plegat, que no reproduirem)

El botó “Tornar” és un d'aquests elements ambigus amb els que ens trobem de tant en tant.
Al realitzar un cerca en una plana web i seleccionar un ítem de la  llista de resultats que ens apareix, hauríem de tenir la possibilitat de tornar a la cerca que hem fet, per si volem consultar un altre dels resultats de la cerca.
Si estem en un llistat d'elements (notícies, documents, etc.) i en seleccionem un, també hauríem de poder tornar al llistat on érem.
El problema ve quan el botó “Tornar” està posat de manera estàtica en la plana web, sense tenir en compte des d'on hem vingut. En aquest cas el “javaScript history -1” no ens serveix.
Vam decidir que posaríem dos botons amb llegendes diferents “Tornar al llistat” i “Tornar a la cerca”, que es mostraríen (un o altre, s’entén) segons des d’on hagi vingut l’usuari.
Potser no és la millor solució, també crec que el botó Tornar no és una bona pràctica, si es necessita un botó de tornar, és que l’estructura del web no és correcta i ens queden pàgines o seccions penjades.

Com a anècdota recordo un client que volia un botó de sortir:
– Sortir? sortir de on?
– Sortir de la web
– Sí però, és que a la seva web no s'hi accedeix amb nom d’usuari i contrasenya...
– I això què hi té a veure?, jo vull un botó de sortir de la meva web
– Molt bé,  si hi poso un botó de sortir, on anirem quan sortim del web?
– Ah això no ho sé, els informàtics sou vosaltres...
La discussió va continuar en plan “nonsensical discussion”, al final el botó sortir vaig fer que anés al Google (de fet el client creia que la pàgina d'inici d’Internet és el Google).
Aquesta anècdota encara ara em produeix mal de cap.